31
Mar
10

Muhyiddin Nafi Sekolah Jenis Kebangsaan Dianaktiri

KUALA LUMPUR, 30 Mac — Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari Selasa menafikan bahawa kerajaan selama ini telah menganaktirikan sekolah dari aliran jenis kebangsaan yang terdapat di negara ini.

Beliau turut menyifatkan tuduhan yang dilemparkan M.Manogaran (DAP-Teluk Intan) sebagai “amat melulu” kerana sekolah aliran tersebut sudahpun menjadi sebahagian daripada sistem pendidikan negara.

“Sebab itu, kerajaan juga membiayai RM1.8 bilion untuk bayar gaji guru di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil dan Cina. Kalau di negeri Pulau Pinang ada Ketua Menteri umumkan (bantuan) dua tiga juta, seluruh dunia gempar, yang kita belanja RM1.8 bilion Yang Berhormat untuk bantu sekolah itu.

“Jadi, kalau anak tiri, takkan bagi duit macam gitu banyak,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Menjunjung Kasih Titah Ucapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Dewan Rakyat di sini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, sekolah aliran berkenaan juga telah menjadi legasi rakyat Malaysia sejajar dengan peralihan dan perubahan yang telah dialami negara sejak mencapai kemerdekaan.

Manogaran ingin tahu bila Kementerian Pelajaran boleh menganggap Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil sebagai sekolah aliran perdana dalam sistem pendidikan di negara ini.

“Kita perlu ambil kira sumbangan Sekolah Jenis Kebangsaan ini …(ia) setaraf dengan Sekolah Kebangsaan…sebab itu 70,000 bukan Cina pergi ke Sekolah Cina, ini menunjukkan mutu pendidikan yang ditawarkan di sekolah ini walaupun dianaktirikan selama ini, diiktiraf oleh sebahagian ibu bapa,” katanya ketika mencelah ucapan penggulungan Muhyiddin.

Manogaran turut membangkitkan isu mengapa bahasa dan kesusasteraan Tamil serta Cina dianggap sebagai bahasa tambahan.

“Adakah ini selaras dengan konsep 1Malaysia, kita selalu tengok bahasa Tamil (dan) bahasa Cina selalu dianaktirikan,” katanya.

Muhyiddin berkata perkara itu tidak benar kerana pelajar tidak pernah disekat daripada mempelajari kedua-dua bahasa itu di sekolah.

“Bukan kita buat anak tiri, kita tak pernah sekat, mereka nak belajar, kita didik, kita bantu, kita sediakan guru, kita sediakan peruntukan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, adalah tidak adil jika Anggota Parlimen pembangkang itu mahu menyamatarafkan bahasa Melayu yang dijadikan sebagai Bahasa Kebangsaan dengan bahasa Tamil dan Cina.

“Itu tidak adil, malahan bercanggah dengan Akta Pelajaran Kebangsaan dan Perlembagaan kerana dasar kita sudah jelas dan dasar ini digubal, dibawa ke dalam Parlimen dan diluluskan akta, di mana martabat bahasa Melayu tak sama dengan bahasa Cina dan Tamil,” katanya.

Muhyiddin berkata ini tidak bermakna kerajaan mahu menganaktirikan kedua-dua bahasa berkenaan.

“Itu adalah sesuatu yang telah diperuntukkan dalam Perlembagaan dan kita menjunjung Perlembagaan, jadi kita harus terima hakikat adanya perbezaan itu,” katanya.

–Bernama

Advertisements

0 Responses to “Muhyiddin Nafi Sekolah Jenis Kebangsaan Dianaktiri”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %sMasa Itu Emas…

Buat Renungan…

"Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yang kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama yang harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dengan baik berlandaskan kenyataan..."

Countdown

Arkib

UNTAIAN KATA-KATA…

Anda pengunjung ke…

Counter Powered by  RedCounter
Diurus & ditadbir oleh lee_sdj@yahoo.com sejak Jan 2010
Advertisements

%d bloggers like this: