02
Apr
10

Pelajar Sekolah Teknik/Vokasional Bertambah Dua Kali Ganda Pada 2015

KOTA BAHARU, 1 April — Kementerian Pelajaran mensasarkan jumlah kemasukan pelajar ke Sekolah Menengah Teknik dan Vokasional bertambah dua kali ganda menjelang tahun 2015.

Timbalan Pengarah Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional, Wan Mohd Noor Wan Endut berkata sasaran 134,000 pelajar itu mampu dicapai.

Beliau berkata satu daripada enam teras Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) berhubung usaha meluaskan akses pendidikan berkualiti, menyaksikan sekolah-sekolah Teknik dan Vokasional ini digerakkan untuk memastikan bahawa pertambahan pelajarnya meningkat dua kali ganda menjelang tahun 2015.

“Sehingga tahun 2010, kemasukan ke sekolah-sekolah ini meningkat kepada 75,000 orang berbanding sasaran awal 67,000 dan jumlah itu dijangka meningkat dari tahun ke tahun,” katanya semasa berucap pada Majlis Perasmian Anugerah Kecemerlangan Akademik dan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) kali ke-15 di SMT Pengkalan Chepa di sini hari Khamis. Anugerah itu sebagai memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada pelajar dan panitia yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009 dan pelajar cemerlang dalam Peperiksaan Akhir Tahun 2009.

Wan Noor berkata permintaan tinggi dalam bidang kemahiran dan vokasional menjadi salah satu faktor peningkatan pelajar dalam pelbagai bidang terutamanya bidang-bidang yang memerlukan tenaga kerja yang ramai.

Menurutnya selain membantu pelajar yang kurang cemerlang dalam akademik mendapat peluang kerjaya, ia juga mampu memberikan mereka pulangan yang tinggi dari sudut ekonomi.

“Bidang kemahiran kini menjadi satu bidang terpenting dalam pembangunan negara dan ia sudah tentu memerlukan tenaga kerja yang ramai dan pelbagai,” katanya.

–Bernama


0 Responses to “Pelajar Sekolah Teknik/Vokasional Bertambah Dua Kali Ganda Pada 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %sMasa Itu Emas…

Buat Renungan…

"Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yang kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama yang harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dengan baik berlandaskan kenyataan..."

Countdown

Arkib

UNTAIAN KATA-KATA…

Anda pengunjung ke…

Counter Powered by  RedCounter
Diurus & ditadbir oleh lee_sdj@yahoo.com sejak Jan 2010
Advertisements

%d bloggers like this: